• 1 Természetes fából
  Kíváló minőségű 2 rétegű parketták kízárólag természetes fából készülnek, melyek tökéletesen alkalmazhatóak padlófütésre is.
 • 1 Hazai fából készült parketták
  Hagyományos és természetes színvilág képviselői: Gőzölt Bükk, Kőris, Tölgyfa.
 • 1 Egzotikus fából készült parketták
  A merészebb trópusi színvilág képviselői: Doussie, Iroko, Jatoba, Merbau.
 • 1 Forduljon hozzánk bízalommal
  Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a bemutatótermünkben, vagy hívjon minket!

Általános lerakási útmutató kétrétegű parkettákhoz


A kétrétegű parketta valódi fából készült teljes keresztmetszetében keményfa parketta.A keresztben ragasztott alsó réteg akadályozza a fedőréteg dagadását, zsugorodását a levegő nedvességtartalmának változásakor. Csiszolható, javítható, felújítható.A parketták az MSZ EN 13489 számú készparketta szabvány előírásai szerint lakkozott kivitelben készültek.

Lerakás előtti teendők
Ügyelni kell arra, hogy a helyiségben a relatív páratartalom mind lerakás előtt, mind lerakás után 40-50 % legyen egész évben. Erre különösen a fűtési szezonban kell ügyelni. Sem a helyiség hőmérséklete, sem a lerakott parketta hőmérséklete nem lehet 18 °C -nál alacsonyabb. A parkettát felnyitatlan csomagolásban legalább 48 órát tárolni kell a lerakási helyiségben uralkodó klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodás céljából. A parkettát az eredeti csomagolásban kell tárolni és a csomagolást csak közvetlenül a lerakás előtt szabad felbontani.Mielőtt elkezdik a parketta lerakását,ellenőrizzék a parkettaelemek ( nedvességtartalom, méret,minőségi osztálynak való)megfelelést. Beépített anyagra nem fogadunk el reklamációt. Minden kifogásolásnál be kell mutatni az aljzat nedvességtartalmának mérési jegyzőkönyvét és a beépítési naplót.A parkettákat csak normál klímájú lakótérben szabad alkalmazni, nedves helyiségben mint fürdőszoba, konyha nem javasolt.A parkettát (hegyes székláb, bútorok karcolása,tűsarok stb) védeni kell.

Aljzat
A parkettákat csak kellően szilárd,vízszintes, sima, tiszta és száraz aljzatra szabad leragasztani. Ha az aljzat felülete + - 2 mm-nél nagyobb felületi egyenletlenséget mutatna, (1 m-re vetítve) az egyenletlenséget ki kell egyenlíteni;beton vagy magnezit beton felületeket aljzatkiegyenlítő anyagokkal, fafelületeket csiszolással vagy gyalulással. Kizárólag kétrétegű parkettákhoz való aljzatkiegyenlítő, alapozó és ragasztó anyagot használjunk. Az aljzatnak kellően szigeteltnek kell lennie a talajból és egyéb helyről felvehető nedvesség ellen.Az aljzat nedvességtartalma nem lehet több 2 %-nál,padlófűtés esetén 1,5 %-nál.A parketta felülete nem melegedhet fel 28 °C -nál magasabb hőmérsékletre károsodás nélkül, ezért az alatta elhelyezkedő csőrendszert szigetelni kell. Padlófűtés esetén külön útmutató szerint kell a parkettát beépíteni.

Lerakás
A parkettát teljes felületében az aljzathoz kell ragasztani.A kétrétegű parkettákat oldószeres, kétkomponensű vagy poliuretán ragasztóval kell ragasztani. A Bütüvarázs kizárólag Pu. ragasztóval ragasztható.A ragasztó felhordása egyenletesen fogaspaklival történik, az aljzat egyenlőtlenségétől függően 800-1200 g/m2 mennyiségben.A jó tapadás érdekében célszerű az aljzat portalanítása vagy alapozó használata.A parkettát a beeső fénnyel párhuzamosan fektessük.A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között valamint minden más fix beépítési épületelem közé legalább 10 mm széles terjeszkedési hézagot kell biztosítani. Különösen nagy felületű helyiségek padlóburkolása esetén a szükséges terjeszkedési hézagmértékét úgy kell számítani, hogy a helyiség szélességét méterben kell megszorozni 1,5 -tel és a kapott szorzat mmben adja a terjeszkedési hézagot.12 m szélességnél ajánlatos pótlólagos hézagot kialakítani, melyet faékkel biztosítunk. Az elemek pontos illeszkedése lehetővé teszi a kézzel való összeütést,a nehezebben összeilleszthető darabok a fedőréteg megsérülését elkerülve ütőfával kalapáccsal összeilleszthetők. A fal felőli szélső parketták hézagmentes összeillesztése behúzó vassal érhető el. A ragasztó használati utasításában leírt megszáradása után a faékeket el kell távolítani. A ragasztó száradása alatt gondoskodni kell a helyiség kellő szellőztetéséről,hogy a ragasztóval bevitt nedvesség gyorsan elpárologjon.

Lakkozás, tisztítás, ápolás
A mix és barács minőségű parketták lakkozásból eredő és méreteltéréses hibás darabok ,ezért aminőség feljavítása érdekében lerakás után csiszológéppel 100-as csiszolópapírral átcsiszolható. A fugák tömítése ,(melyek a hosszúsági és szélességi méreteltérésekből adódnak) a kereskedelemben kapható fugatömítővel és sima kenőlappal történik.A lakkozás egysoros fedőlakk. A használat során megkopott parketta a járófelület vastagságából adódóan 2-3 szori felújítást elbír. Meg kell akadályozni, hogy a parkettára nagy mennyiségű víz kerüljön. A nedves vizes foltokat azonnal fel kell törölni.A bútorok lábára filc darabot kell ragasztani, éles fém karcolásától, tűsaroktól óvni kell. Különösen fűtési idényben drasztikusan lecsökken a helyiségek levegőjének relatív páratartalma. Párologtatással,szellőztetéssel, szobanövények elhelyezésével a túlzott felfűtés elkerülésével akadályozható meg ez a jelenség. A levegő relatív páratartalmának nem szabad 40-50 % közötti tartományon kívül lennie. Vízzel, általános tisztítószerekkel takarítani tilos a parkettát. Ködnedves ruhával parkettaápoló szerekkel kell a fapadlót tisztán tartani.Minden faanyag megváltozatathatja a szinét ,ha bizonyos ideig fény (nap)hatásának van kitéve. A sárgulás, fakulás,érés, sötétedés természetes folyamat. A nagy kontrasztok elkerülése végett, kerülni kell a parketta foltokban történő letakarását!

Szállítás, tárolás
A parkettát csak száraz, csapadéktól mentes a felhasználás helyével megegyező klimájú helyen szabad tárolni.Csapadéktól védett , zárt járműben szállítható.